8 Aralık 2012 Cumartesi

ZEYTİNLİ POĞAÇA



 Malzemeler:

  • 1 Yemek kaşığı tereyağı
  • 2 Adet şeker
  • 2 Yemek kaşığı margarin
  • 1 Su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 Yumurta
  • 1 Su bardağı yoğurt (oda sıaklığında)
  • 20 Gram maya
  • 1 Tatlı kaşığı kadar tuz
  • Aldığı kadar un

Üzeri için 1 yumurtanın sarısı

İçi için 1 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış, doğranmış ve suda bekletilmiş siyah zeytin

Yapılışı:
Bir su bardağı ılık suya maya ve şekeri ekleyip 15-20 dakika maya kabarana kadar bekletin.
Bir tavadan yakmadan margarini ve tereyağını eritin.
Derin bir kabın içinde hamur için tüm malzemeleri karıştırın ve kulak memesi kıvamında bir hamur elde edin. Yoğurdunuz hamurun mayalanması için üzerini örtüp en az 1 saat bekletin.
Hamuru beklettikten sonra avucunuzun içini dolduracak büyüklükte (ekmek hamuru büyüklüğünde) bezeler alın. Her bir  bezeyi merdane ile açıp üzerine çok az miktarda sıvıyağı bir fırça ile sürün. Üzerine zeytinleri ekleyip hamuru rulo biçiminde sarın ve üzerlerine yumurta sarısı sürün. Arzu ederseniz çörek otu serpebilirsiniz. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkardıktan sonra poğaçanın üzerine elinizle su serperseniz daha yumuşak olacaktır. Afiyet olsun.