25 Aralık 2011 Pazar

KISIR

Malzemeler:
  • 2 Su bardağı  ince bulgur
  • 2.5 Su bardağı kaynamış su
  • 1 Demet maydanoz
  • Yarım su bardağı sıvıyağ
  • 1 Adet kuru soğan
  • 1 Yemek kaşığı biber salçası
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı nar ekşisi
  • 1 Tane limon
  • 6-7 Adet yeşil soğan
  • 1 Tatlı kaşığı tuz(Eğer salçalarınız tuzlu ise tuzu azaltın)
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • İsteğe göre pulbiber(biber salçası kullandığım için ben kullanmadım)
Yapılışı:
Geniş bir kaba ayıkladığınız bulguru alın.İçine biber salçasını,domates salçasını ve tuzu ekleyin.Üzerine kaynamış suyu ilave edip karıştırın.Üzerini hava almayacak şekilde kapatın yarım saat bekletin.
Kuru soğanı yemeklik doğrayın.Bir tavada yarım su bardağı yağ ile birlikte soğanı kavurun.
Beklettiğiniz bulgurun içine kavrulmuş soğanı ekleyin(yağ ile birlikte).Yoğurmaya başlayın.Yeşil soğan ve maydanoz haricinde baharatları,limon suyunu ve nar ekşisini ekleyip yoğurmaya devam edin.Eğer harcınız kuru olduysa üzerine az bir miktar sıcak su ve sıvıyağ gezdirebilirsiniz.
Maydanozu ve yeşil soğanı ince ince kıyıp harca ekleyip karıştırın.Afiyet olsun.

21 Aralık 2011 Çarşamba

ISPANAK YEMEĞİ

Malzemeler:
  • Yarım kilo ıspanak
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 2 Diş sarımsak
  • 4 Yemek kaşığı sıvıyağ
  • Yarım yemek kaşından biraz fazla salça
  • 1 Adet kuru soğan
  • Tuz
  • 1 Su bardağı su
  • İsteğe göre pulbiber
Yapılışı:
Ispanağı ayıklayıp iyice yıkayın ve doğrayın.
Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın.
Bütün malzemeleri çiğden tencereye koyun üzerine suyu ekleyin ve ocağa koyun.
Kaynamaya başlayınca 1-2 sefer karıştırın.Altını kısıp 20-25 dakika pişirin.Altını kapatmaya yakın tuzunu atın.1-2 dakika daha pişirip altını kapatın.Afiyet olsun.

19 Aralık 2011 Pazartesi

ŞEHRİYE ÇORBASI

Malzemeler:
  • 6 Bardak su (3 bardak tavuk suyu + 3 bardak su şeklinde de olabilir)
  • 3 Yemek kaşığı yağ (tavuk suyu ile yaparsanız 1.5 yemek kaşığı yağ)
  • 1 Yemek kaşığı salça
  • 1 Su bardağı tel şehriye
  • 1 Çay kaşığı nane
  • Pulbiber
  • Tuz
  • Yarım limon
Yapılışı:
  • Tencere sıvı yağ ile birlikte salçayı ve naneyi  kavurun.
  • Kavurduktan sonra suyu ekleyin.
  • Kaynamaya başladıktan sonra şehriyeyi,tuzu,limonu ve pulbiberi ekleyin.
  • 5 Dakika kadar kaynattıktan sonra altını kapatın.Afiyet olsun.

16 Aralık 2011 Cuma

FIRINDA KÖFTE VE PATATES


Köfte için 
Malzemeler:
  • Yarım kilo yağsız kıyma
  • 1 Adet orta boy soğan
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 Çay kaşığı pul biber
  • 1 Su bardağı ufalanmış ekmek içi
  • 3 Yemek kaşığı sıvıyağ
  • Yarım çay bardağı su
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • İsteğe göre maydonoz
Yapılışı:
Soğanı rendeleyin.Kıymayı,soğanı ve diğer malzemeleri derin bir kapta iyice yoğurun.Yoğurduktan sonra ağzını iyice kapatıp buzdolabında 2 saat kadar bekletin.Zamanınız varsa 1 gün önceden de yoğurup bekletirseniz daha güzel olur.Beklettiğiniz köfteyi bir kez daha yoğurup elinizi suya batırarak şekil verin. Köfteleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.Önceden ısıtılmış fırında  200-220 derecede çok kurutmadan üzeri kızarana kadar pişirin.Piştikten kurumaması için tencereye alın ve ağzını kapatın.Afiyet olsun..


Fırında Patates Kızartması
Malzemeler:
  • 5-6 Tane orta boy patates
  • 3 Yemek kaşığı sıvıyağ
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
Patatesleri kızartmalık doğrayın.Yıkayıp suyunu süzün.Fırın tepsisinin altına alüminyum folyoyu serin üzerine yağlı kağıt serin.Yağlı kağıdın üzerine patateslerin yapışmaması için bir fırça yardımı ile yağ sürün. Patatesleri tepsiye koyun üzerine 3 yemek kaşığı sıvı yağ ve tuzu ekleyin.ekledikten sonra iyice karıştırın.Patateslerin üzerini yağlı kağıt ile kaplayın.Yağlı kağıt ile kapladıktan sonra üzerine alüminyum folyo örtün hava almayacak şekilde kenarlarından sıkıştırın.Öceden ısıtılmış fırında 250 derece de 45-50 dakika pişirin. Daha sonra patateslerin üzerini tamamen açıp tekrar fırında üzeri pembeleşinceye kadar pişirin.Bu yöntem zahmetli gibi görünsede sağlıklı ve yumuşak lezzetli patatesler elde etmenizi sağlıyor.Afiyet olsun


12 Aralık 2011 Pazartesi

AŞURE

MALZEMELER:(8-10 kişilik)
  • 150 gram fındık
  • 200 gram ceviz
  • 1 çay bardağı haşlanmış fasülye
  • 1 çay bardağı haşlanmış nohut
  • 1 su bardağı yarma
  • 2 Yemek kaşığı pirinç
  • 1 Çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 3-4 tane kuru kayısı(küçük küçük doğranmış ve suda bekletilmiş)
  • 2-3 tane incir(küçük küçük doğranmış ve suda bekletilmiş)
  • Yarım su bardağı fıstık

YAPILIŞI:
Bir gece önceden yarmayı 3 su bardağı su ile 5 dakika kadar kaynatıp altını kapatın bir gece beklesin.Aynı şekilde fasülyeyi ve nohutuda haşlayın ve bir gece bekletin.
Ertesi gün geniş bir tencereye yarmayı,pirinci,tuzu ve 3-4 su bardağı sıcak suyu ekleyin.Kaynamaya başlayınca nohutu ve fasülyeyi ilave edin.Yarma pişene kadar kaynatın.Yaklaşık yarım saat kadar kaynadıktan sonra iyice özleşince üzümü,kuru kayısıları,inciri,fındığı ve fıstığı ekleyin.Bir kaç dakika daha kaynatın.Koyuluğuna göre sıcak su ekleyebilirsiniz.
Daha sonra  şeker ve portakal kabuğu rendesini ekleyip 1-2 dakika daha kaynatıp altını kapatın.Yarım saat kadar demlenmesini bekleyin.
Servis yaparken üzerine dövülmüş cevizi isteğe göre tarçın ve nar ekleyebilirsiniz.Afiyet olsun...


3 Aralık 2011 Cumartesi

SÜTLAÇ

Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • Yarım su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • Üzeri için:Tarçın
Yapılışı:
Pirinci yıkayıp 1.5 bardak su ile suyunu çekene kadar haşlayın.Haşlanınca yavaş yavaş karıştırarak sütü ekleyin.Süt kaynadıktan şekeri ekleyin.Şekeri ekledikten sonra 1 kaşık dolusu nişastayı az bir miktar sütle çırpıp karıştırarak ilave edin.Altını kapatınca vanilyayı ekleyip küçük kaselere boşaltın. Üzerine tarçın serpip servis yapın.